În unele biserici există obiceiul frumos ca la trecerea graniței dintre ani, să se extragă făgăduințe biblice. De ce apelăm la făgăduințe?
Împiedicându-te de făgăduințe
Mulți cad de pe calea credinței împiedicându-se chiar de făgăduințe. Cum ne putem împiedica de o făgăduință? Ai auzit de credință de multe ori. Ai auzit și de necredință. Necredința, înseamnă să vorbești și să acționezi ca și cum Cuvântul lui Dumnezeu nu ar fi adevărat. Biblia are multe de povestit la acest capitol. Uneori, chiar ucenicii s-au împiedicat de făgăduințe. Când Iisus a făgăduit că, după ce va muri, va învia a treia zi, acea promisiune i-ar fi putut ajuta foarte mult. În schimb, ei s-au poticnit. Ascultați ce zice Iisus despre aceasta: „În sfârșit, S-a arătat celor unsprezece când ședeau la masă și i-a mustrat pentru necredința și împietrirea inimii lor, pentru că nu crezuseră pe cei ce-L văzuseră înviat” (Marcu 16:14).
Căderea ucenicilor era rezultatul necredinței lor. Când au fugit și s-au ascuns, ei au acționat ca și când cuvintele lui Iisus nu ar fi fost adevărate. Când L-a renegat pe Iisus, Petru a vorbit ca și când nu credea. Și Iisus i-a mustrat pe ucenici că s-au împiedicat de făgăduința Sa. Le dăduse Cuvântul Său. Ei ar fi trebuit să-L creadă. De ce i-a mustrat Iisus când ei se simțeau deja destul de rău? Un motiv ar fi acela că necredința este foarte distructivă. Poate opri fluxul puterii lui Dumnezeu către Pământ. În unele orașe, Iisus nu a putut face minuni și aceasta din cauza necredinței. Necredința limitează puterea lui Dumnezeu de a acționa.
Cum să folosim făgăduințele
„Prin care El ne-a dat făgăduințele Lui nespus de mari și scumpe, ca prin ele să vă faceți părtași firii dumnezeiești, după ce ați fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte” (2 Petru 1:4).
Cum să folosești făgăduințele lui Dumnezeu? Întâi caută-le! Începe să citești Biblia! Ea este plină de făgăduințe. După găsirea făgăduințelor, roagă-L pe Dumnezeu să-Și împlinească promisiunea cu tine. „El nu s-a îndoit de făgăduința lui Dumnezeu, prin necredință, ci, întărit prin credința lui, a dat slavă lui Dumnezeu” (Romani 8:4). Dacă Dumnezeu spune ceva, putem vorbi și acționa ca și când este cu totul adevărat și demn de crezare. Așa „ieșim în întâmpinarea” unei promisiuni. Credința este construită pe convingerea fermă că Dumnezeu poate face ceea ce a promis.
Cum să nu folosești făgăduințele
Este bine să găsești făgăduințe divine pentru tine și să cultivi încrederea în puterea lui Dumnezeu. Dar nu este bine să folosești făgăduințele ca pe un oracol. Iată cum să eviți folosirea nepotrivită a făgăduințelor:
1) Nu deschide Biblia la întâmplare.
2) Nu citi Biblia fără să te rogi sincer.
3) Asigură-te că nu vezi ceea ai vrea tu să vezi, în pasajele pe care le cauți.
4) Fii gata să accepți și o schimbare de perspectivă, dacă Dumnezeu ți-o cere.
5) Când simți că nimic nu-ți răspunde nevoii, gândește-te care este motivul.
Făgăduințele și credința
Te-ai întrebat vreodată de ce Dumnezeu a permis copiilor lui Israel să flămânzească înainte să-i hrănească? Te-ai gândit vreodată la foame ca la o oportunitate de a învăța să te încrezi în Dumnezeu? Dumnezeu ne invită să depindem de El pentru a avea putere asupra ispitelor, pentru înțelepciune în luarea deciziilor, pentru ajutor în nevoile noastre cele mai urgente și chiar și pentru pâinea noastră zilnică. Îngrijindu-Se de noi, Dumnezeu ne învață să ne încredem în El.
Cum poți învăța să ai încredere în Dumnezeu? „Astfel, credința vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Dumnezeu” (Romani 10:17). Drept urmare, credința este ceva care are de-a face cu Cuvântul lui Dumnezeu. Credința nu este o aderare la dogmă, ci înseamnă să depindem de puterea Cuvântului lui Dumnezeu și să acționăm în conformitate cu tot ceea ce El ne spune.
Când citești o făgăduință în Biblie, este o ocazie de a-ți exercita credința. Fără acea lecturare, nu ai avea această ocazie. Noi toți avem nevoie de ceva solid pe care să ne bazăm și în care să credem. De aceea avem nevoie de făgăduințele lui Dumnezeu. Făgăduințele lui Dumnezeu nu dau greș!
Totuși, atenție!
Cei care le-au testat cu atenție și cu consecvență, au găsit făgăduințele ca fiind absolut de încredere. Însă cei care nu sunt obișnuiți să se bazeze pe ele au nevoie de ceva mai multă instruire pe drumul lor de credință.
Cum poți să fii convins de puterea lui Dumnezeu? Răspunsul este: nu în mod exclusiv prin făgăduințe, ci prin experiență cu Dumnezeu.